Bästa tipsen för att bebisen ska somna

Tredje gången gillt nu med bebis, och även om jag inte är någon expert på barnsömn har jag i alla fall lärt mig något längs vägens gång. Jag minns när stora barnet var liten och hur jag kämpade på med sömnmetoder och allt var skitjobbigt och vi grät ikapp, bebisen och jag. Sedan fick jag goda råd från en vän och allt vände på en enkrona. Sedan dess har vi sovit gott. Självklart har inte exakt allting varit likadant med alla tre barnen, för barn är olika, men jag tänkte ändå dela med mig av mina bästa tips för bebissömn. Den är inte bara viktig för bebisen själv utan för att mamma och pappa också behöver sova för att man ska orka. Ofta får man tipset att ta en tupplur när bebisen sover, men det fungerar ju bara när man har ett barn. Så fort det kommer med syskon in i bilden är det plötsligt tusen saker man ska hinna med när bebisen sover.

Mina bästa söva bebis-tips:

  • Lär dig din bebis rytm och söv när den är sömnig och inte när den är pigg, bara för att det passar ditt schema bättre. Och kom ihåg att så snart du tror att du kan din bebis sovvanor, kommer hon i en utvecklingsfas och allting ändras. Börja om.
  • Bärsjal eller bärsele. Det här är en så sjukt bra uppfinning. Med kinden mot ditt hjärta och till dina gungande steg somnar bebisen på ett nafs. Kanske behöver du stå och gunga lite för att barnet ska komma till ro och ibland behövs också friskt luft. Men sedan har du händerna fria och ett sovande barn. Öva gärna på att lägga ner barnet i sängen när det somnat. En del barn vaknar, men andra sover vidare.
  • Amma till sömns, om du ammar. Oslagbart sömnmedel.