Mitt bästa barnmatstips

Ni vet hur det är med barn. Inför första barnet har man höga ambitioner och inför det sista så är man mer “whatever” och låter femåringen se skräckfilm bara för att tonåringen gör det. När min äldsta skulle börja äta var jag hur peppad som helst. Det var liksom the event of the year. Dags att börja med smakisar! Jag kokade rotfrukter och mixade, gjorde mos och puréer och allt möjligt. Inget salt, men extra fett. Jag var jättenoga. Ärligt talat var jag nog en rätt präktig mamma som prackade på alla mina idéer om att hemlagade puréer och mos var det enda rätta.

Sedan kom barn nummer två och då var det stora fortfarande ganska litet och behövde en hel del hjälp. Orka puréa liksom? Dessutom upptäckte jag klämmisar, matvaruhandelns gåva till trötta föräldrar. Färdigpuréad mat i små behändiga förpackningar som är lätta att ta med och inte kladdar ens en fjärdedel så mycket som en barnmatsburk. Halleluja! Jag köpte ekologiskt och hoppades på det bästa. Hade någon baktanke om hur bra det egentligen var med plastförpackad mat, men tänkte sen: whatever, det är mat.

När trean kom hade förvisso de andra barnen lärt sig äta själva, men livet alltså! Så himla hektiskt jämfört med när jag var enbarnsförälder. Just ja, glömt köpa hem barnmatsklämmorna? Attans då! Eller skit samma, jag mosar ihop potatisen med lite sås och så ger jag bebisen en kokt broccolibukett att gnaga på. Alltså hur smidigt? Superenkelt. Att låta bebisen äta av vår mat (vi saltar inte i grytan då utan på tallriken, de som vill ha) och slippa laga eller handla något eget till Bebben, att jag inte tänkt på det förut? Det måste väl vara så folk gjort i alla tider, och människosläktet lever och frodas. Vi slipper stressen kring mat, även om jag förstås ibland tar till en klämma, speciellt när vi går på stan.